AKTUALNOŚCI

Podążając w dobrym kierunku.



Projektując budynek niskoemisyjny (dzisiaj ze względów klimatycznych i geopolitycznych, to jedyna słuszna opcja, po ciuchu dodam tylko, że i tak ostatecznie najlepszym energetycznie budynkiem będzie ten, którego nigdy nie zbudujecie), jedną z najważniejszych i pierwszych decyzji projektowych, jest jego orientacja na działce względem stron świata.

Dlaczego? Bo to nic nie kosztuje, a zyskać można wiele!


Proste zasady organizacji przestrzeni z uwzględnieniem stron świata są znane od stuleci. Dlaczego więc widuję tak wiele budynków, które w żaden, lub w niewielki sposób wykorzystują możliwość pozyskiwania darmowej energii ze środowiska?

Ciepła, ale również chłodu, który w ostatnich latach zyskuje na wartości?

Każdy z nas zna budynki zimne i ciemne, ponure, albo na odwrót, przegrzane szklarnie, gdzie najlepsza klimatyzacja nie jest w stanie zapewnić komfortu użytkowania latem, a czasem nawet wiosną i jesienią.


Powodów dlaczego powstają jest wiele i nie chciałabym ich w tym momencie przytaczać.

Moją intencją jest zwrócenie uwagi, jak ważnym i determinującym momentem podczas tworzenia koncepcji jest analiza zastanego środowiska. Słońca, cienia, wiatru, zieleni, gleby, sąsiedztwa.

Możemy marzyć o architekturze rodem z Hiszpanii, której wspomnienie kołacze nam się po głowie i sercu od zeszłorocznych wakacji, ale to działka i jej możliwości, szerokość geograficzna, ostatecznie powinny determinować jak będziemy kształtować bryłę i rozwiązania naszego wymarzonego domu. Oczywiście przy założeniu, że zależy nam na budynku zrównoważonym, dopasowanym do nas i otoczenia oraz jego relatywnie niskich kosztach utrzymania.


Dopiero architekturę, która bierze pod uwagę personalne potrzeby właścicieli, oraz wykorzystuje unikatowe możliwości zadanej działki, możemy nazwać indywidualną.


Zapraszam Was do Żółwina.

Do HUSa, który dąży do zera energetycznego bez kompromisów.

Zaparzcie herbatę, rozsiądźcie się wygodnie, zapoznajcie z projektem i koniecznie dajcie znać, jeżeli będziecie ciekawi szczegółów.


Pozdrawiam serdecznie!

Sylwia | architektka HUS/zrównoważona propagatorka OZE (odnawialne źródła energii)



Lokalizacja

Działka na której powstanie HUS znajduje się na skraju pachnącego lasu, tuż pod wielkim miastem- Warszawą i jeszcze bliżej jednego z najpiękniejszych miast ogrodów- Podkowy Leśnej.

Lokalizacja wybrana jako miejsce wypoczynku, rekreacji i pracy zdalnej, w której słychać śpiew ptaków, to przepiękny teren dający wiele możliwości aranżacji.

Z dwóch stron działka otulona jest lasem, z pozostałych eksponowana w kierunku południowym i zachodnim, na promienie słoneczne.

To idealny punkt wyjścia do zaprojektowania architektury harmonijnie wkomponowanej w otoczenie oraz w pełni wykorzystującej potencjał zastanej lokalizacji.


Architektura przyjemności

Podział funkcji domu na część dzienną i nocną dziali go na dwie osobne strefy.

Strefa dzienna, słoneczna, ciepła i otwarta dla gości znajduje się od strony południa, nocna, prywatna i cicha od strony lasu.

W dziennej części mieszczą się skąpane w słońcu: salon, jadalnia, kuchnia oraz pomieszczenie do pracy.

W północnym skrzydle: sypialnie, pomieszczenia techniczne, garderoba, dwie łazienki, pralnia i dwustanowiskowy garaż.

Nad nimi, w koronach drzew, znajduje się taras służący do kąpieli leśnych. Słońce docierające do tej części domu przez cały dzień zapewnia bardzo dobre warunki do rekreacji. Nocą natomiast, to idealne miejsce, aby znaleźć się bliżej gwiazd.

Wyposażony w leżaki, prysznic, część miękką z sofami, odizolowany, uniesiony o jeden poziom do góry od pozostałej części domu- taras, stanowi idealne miejsce wyciszenia i wypoczynku, zarówno w towarzystwie jak i samotności.

W samym sercu parterowego, rozłożystego domu, w miejscu podziału bryły na dwie strefy, znajduje się zewnętrzna przestrzeń otwierająca się na zachód, która z jednej strony jest zaprojektowana jako dodatkowy taras na poziomie ogrodu, a z drugiej galeria sztuki.


Unikatowe wnętrze

Wnętrza zostały zaprojektowane z myślą o komforcie akustycznym, temperaturowym oraz przede wszystkim pod kątem wykorzystania zastanego otoczenia, do stworzenia niepowtarzalnego klimatu w pomieszczeniach.

Otwarcia widokowe na las, dodatkowe przeszklenia w stropie nad pokojem, oraz w łazience nad prysznicem, mają zacierać granice pomiędzy wnętrzem i zewnętrznym domu, wprowadzając elementy natury do środka. Przez okna widać kołyszące się korony drzew, migoczące liście sosen w strefie nocnej, oraz bezpośrednie energetyzujące promienie słońca, w skrzydle dziennym.

Taras od strony lasu, sąsiadujący z sypialniami i łazienkami, to przestrzeń z której można korzystać o świcie, tuż po przebudzeniu, po gorącej kąpieli w wannie, albo aromatycznym seansie w saunie.

Jest to strefa intymna, odizolowana od pozostałych, dająca poczucie bezpieczeństwa oraz spokoju.


Natura ponad wszystko!

Dom w 100% na cele ogrzewcze, przygotowania ciepłej wody użytkowej oraz chłodzenia, wykorzystuje zieloną energię.

Niskotemperaturowe ogrzewanie podłogowe jest zasilane powietrzną pompą ciepła. Ta z kolei wykorzystuje energię elektryczną z instalacji fotowoltaicznej zainstalowanej na południowej połaci dachu, którego forma została ukształtowana w sposób zapewniający maksymalne wykorzystanie promieni słonecznych docierających na teren działki.

Wysokie parametry izolacyjności przegród budowlanych, niskie zapotrzebowanie na energię na cele wentylacji, oraz wykorzystanie OZE, sprawiają, że budynek spełnia standardy budownictwa niskoemisyjnego.


Trwałe i piękne materiały wysokiej jakości.

Jednowarstwowe ściany domu zostały zaprojektowane z ceramiki poryzowanej, z wypełnieniem z wełny mineralnej. Jest to nowoczesny materiał o wysokich parametrach termoizolacyjnych i akustycznych. Taki mur jest trwały, cichy i zdrowy.

Szlachetny dach z blachy tytanowo- cynkowej w kolorze bazaltu, który uzyskuje się poprzez fosforanowanie powierzchni w oparciu o najnowocześniejszą i przyjazną dla środowiska technologię produkcji, subtelnie łączy się na południowej połaci, z panelami fotowoltaicznymi.

Drewniana elewacja, z opalanego świerku, oraz impregnowanego naturalnym olejem modrzewia, drewniane przesłony okienne, wykańczają powierzchnie ścian i okien komponując się z otaczającym działkę lasem.

Przesłony dodatkowo zmniejszają ilość promieni słonecznych docierających do wnętrza, chroniąc go przed przegrzewaniem, poprawiając tym samym komfort użytkowania budynku w najcieplejsze dni w roku.


HUS w Żółwinie to wyjątkowe miejsce wyciszenia i rekreacji, dające użytkownikowi wiele możliwości spędzania wolnego czasu, w bliskim otoczeniu natury.

Jest to dom praktycznie niewidoczny, niski, rozłożysty, kryjący tajemnicze miejsca i rozwiązania, które zacierają granice pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem, zbliżając człowieka i przyrodę do siebie.

Jest to architektura doświadczeń, która stymuluje zmysły i daje wiele przyjemności z jej użytkowania.


ZOBACZ PROJEKT


92 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie